Je badkamermeubel is een allesbepalende eyecatcher in de badkamer. Een nieuwe model geeft de ruimte een compleet nieuwe uitstraling. Er zijn verschillende kleuren, stijlen en modellen. Zoveel mensen, zoveel wensen! Iets waar je ook rekening mee moet houden is de hoogte, die is namelijk allesbepalend voor het comfort. Hoe bepaal je de juiste afmetingen? En waar let je verder op bij het kopen? Onze badkamerspecialisten geven advies.
Zo vind je het juiste badkamermeubel - 3 tips
Zonder meubel is je badkamer niet compleet. Hierbij gaan esthetiek en functionaliteit hand in hand. Om je dagelijkse relaxmomentje zo aangenaam mogelijk te maken, moet je de juiste spullen voor handen hebben. Denk aan: een spiegel, handdoeken, washandjes etc. Een badkamermeubel biedt opbergruimte. Maar het oog wil ook wat, daarom zijn er verschillende merken en stijlen, die kwaliteit en design samenbrengen. Hoe bepaal je wat bij jou past? 3 tips van onze badkamerspecialisten.
1. Showroommodel of eigen ontwerp?
In onze winkel en op de website vind je tal van kant en klare showroommodellen. Van uiteenlopende merken, materialen en in verschillende maten. Voor grote en kleine badkamers en in de woonstijl die aansluit op jouw wensen. Zit het model dat je voor ogen hebt niet in onze standaard collectie? Dan kun je ook kiezen voor een eigen ontwerp, onze specialisten gaan graag voor je aan de slag. Alle aparte hoekjes, schuine wanden en vreemde muurtjes worden meegenomen in het ontwerp. En heb je speciale wensen qua materiaal of wil je een extra breed meubel? Dan kan dat natuurlijk ook.
2. Wat past bij jouw woonstijl?
We zeiden het net al even: zoveel mensen, zoveel wensen. Smaken verschillen, maar gelukkig is er voor elke woonstijl een passende oplossing. Wil je de badkamer in dezelfde stijl als de rest van je woning of iets compleet anders? Ook in de badkamer kies je uit stijlen als bohemian, botanisch, industrieel, landelijk, modern, retro, romantisch en Scandinavisch.
3. Welk materiaal voor je badkamermeubel?
Het materiaal van je badkamermeubel is ook allesbepalend voor de uitstraling. Een houtlook zorgt voor een natuurlijke uitstraling, wit kunststof voor een neutrale en rustige sfeer, glas een clean look, roestvrij staal een industriële, graniet een chique look en zo zijn er tal van mogelijkheden. Meestal worden materialen op houtbasis gebruikt, met name spaanplaat en mdf. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden!
Wat is de beste hoogte voor je badkamermeubel?
De ideale hoogte voor je badkamermeubel is voor iedereen verschillend. Die is o.a. afhankelijk van de lengte van de gebruikers en de omvang van je badkamer. Je moet op ooghoogte in de spiegel kunnen kijken, de wastafel binnen handbereik hebben en alles moet natuurlijk passend zijn.Voor de hoogte van de wastafel wordt gemiddeld 80 á 90 centimeter gerekend. Zijn jij en je familieleden langer dan gemiddeld? Dan zul je hier iets boven zitten. Meet van te voren goed uit hoe breed en diep het meubel maximaal kan zijn in de beschikbare ruimte.
De waterleidingen
Waar je ook rekening mee moet houden bij het bepalen van de best hoogte voor jouw badkamermeubel zijn de waterleidingen. Een inbouwkraan zit boven de wastafel, terwijl de stopkraantjes van een normale kraan onder de wastafel zitten. Reken op zo'n 20 centimeter ruimte tussen de bovenkant van je wastafel en de hoogte van je waterleidingen. De afstand tussen de zijkant van de gootsteen en de muur moet ook maximaal 20 centimeter zijn.
De hoogte van een zwevend badkamermeubel
In veel nieuwe badkamers wordt tegenwoordig gekozen voor een zwevend badkamermeubel. Door het meubel op te hangen wordt de badkamervloer vrij gehouden. Hierdoor lopen de vloertegels door tot aan de wand, waardoor de badkamer optisch groter wordt. Voor een zwevend badkamermeubel gelden dezelfde regels en richtlijnen als voor een staand model: 80 á 90 centimeter vanaf de vloer en 20 centimeter tussen de bovenkant van de wastafel en de waterleidingen.
De ideale hoogte in een levensloopbestendige badkamer
Je woonbehoeften kunnen in de loop der jaren veranderen. Veel mensen gaan op een bepaalde leeftijd gelijkvloers wonen en kiezen voor oplossingen die uitkomst bieden als ze minder mobiel worden. Vooral de badkamer en keuken zijn hierbij aandachtspunten. Een levensloopbestendige badkamer groeit met jouw woonbehoeften mee. Het is een badkamer die is voorbereid op de toekomst en in elke fase van je leven optimaal kan worden gebruikt. Voorbeelden van levensloopbestendige oplossingen in de badkamer zijn: een inloopdouche, anti-slipmatjes, grepen aan de wanden en een hoger toilet en badkamermeubel. In een toekomstbestendige badkamer hangen het toilet en badkamermeubel hoger dan gemiddeld, vaak zo’n 10 centimeter hoger. Hiermee voorkom je dat je moet bukken om spullen uit de kastjes te pakken en de kraan open te draaien.
Wat is de beste breedte voor je badkamermeubel?
Naast verschillende hoogtematen, zijn er ook uiteenlopende breedtematen voor badkamermeubels. Hierbij spelen de lengte en mobiliteit van de gebruiker geen rol, de grootte van je badkamer wel. Extra brede meubels hebben vaak een dubbele wastafel en zijn minimaal 1 meter breed. De grootste breedtemaat in het standaard assortiment is 1.80 meter, maar als je kiest voor een badkamermeubel op maat bepaal je dit uiteraard helemaal zelf.
Wel of geen spiegel in je meubel?
Net als de douche, het toilet en het badkamermeubel is ook een spiegel onmisbaar in de badkamer. Die is vaak ingebouwd in het meubel, maar niet altijd. In het laatste geval kun je kiezen voor een spiegelkast of zelf een mooi model kopen. Houd er wel rekening mee dat een badkamerspiegel voorzien moet zijn van gemakken die in de badkamer fijn zijn, zoals verlichting rondom of een anticondensfunctie.
Passend advies voor het perfecte badkamermeubel
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de maten, het materiaal, het plaatsen of andere klusvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Dit kan online, telefonisch of tijdens een bezoek aan onze showroom in Enter. Op de website hebben we een greep uit onze collectie geplaatst, in de winkel kun je alle mogelijkheden zelf zien en ervaren. Wees welkom en laat je adviseren door onze badkamerspecialisten.